Yangın tüpü bir yangın anında yangına en hızlı müdahaleyi sağlayan cihazların başında gelmektedir. Yangın tüpleri genellikle yangın mahallinde bulunan insanlar tarafından kullanılan ve yangını büyümeden kontrol altına alarak can ve mal kaybını asgariye indirme konusunda oldukça yararlı olmaktadırlar.
Yangın tüpü yangına ilk müdahaleyi sağlayan söndürme aracı olduğu için mutlaka eğitimli ya da profesyonel kişiler tarafından kullanılmalıdır. Bilinçsizce kullanım eldeki ilk müdahale imkanının boş yere harcanmasına neden olabilmektedir. Hem manuel müdahalede hem de otomatik müdahalede kullanılan yangın tüpleri, yangına müdahale ederek yangının sıçramasını ve büyümesini engeller. Bu nedenle yangından korunmak istenen yapılarda hangi tür çalışmalar ve materyaller korunmak isteniyorsa yangın tüplerinin içeriği ona göre seçilmelidir.
Yangın Tüpü Çeşitleri
Çeşitli nedenlerden kaynaklanan yangınlarda kullanılan yangın tüpü çeşitleri, önceden yapılması gereken fizibilite çalışmalarının sonucuna göre monte edilmelidir. Yanan maddenin türü, etki edebileceği alan gibi etmenler hangi yangın tüpü çeşidinin kullanılacağına karar veren en önemli etmenlerdir. En fazla kullanılan yangın tüpü çeşidi kuru kimyevi tozlu ve ek biyolojik yangın tüpleridir.
İçeriği ne olursa olsun yangın tüpü çeşitlerinin hepsinin dış yüzeyi yangına karşı dayanıklı elektrostatik toz ile boyanıp 25 bar basınçta kontrolü yapılıp, çeşitli şartlara dayanma dirençleri kontrol edilmektedir. Hemen her binada karşılaşabileceğiniz kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri TSE standartlarında doldurulmakta, test edilmekte ve duvara asılması gereken yerlerde uygun araçlar kullanılarak asılmaktadır.
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Tüpü: Kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri, A sınıfı olarak adlandırılan yangınlarda kullanılırlar. A sınıfı yangın türleri; tahta, ahşap, ot, tekstil dokuma ürünleri, ev içi tekstil ve perdeler ile ofis malzemelerinin meydana getirdiği yangınlardır. Kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri çeşitleri bu tip yangınların söndürülmesinde ideal etkiyi gösteren yangın tüpleri çeşitlerindendir. A sınıfı yangın çeşitlerinin yanı sıra B sınıfı olarak adlandırılan yangın çeşitlerinden, benzin, benzol, mazot, vernik, tiner, aseton parafin, asfalt, tutkal ve alkol gibi maddelerin neden olduğu yangınların yanı sıra C tipi yangın türleri olan doğalgaz, LPG, metan, hidrojen, propan, asetilen, elektrik kablosu, trafolar, güç kaynakları, bilgi-işlem birimleri, elektrik ve elektronik ürünlerin neden olduğu yangınların söndürülmesinde de kullanılırlar.
Eko Biyolojik Yangın Tüpü: Yangınlarda eko biyolojik yangın tüpleri kullanılması insan kaynaklı ihmallerin önüne geçerek, yeniden alevlenme ihtimali bulunan yangınlara müdahalede kullanılmaktadır. Yangın söndürme tüpleri genel olarak alevleri boğarak müdahale ederler. Fakat bu şekilde söndürme gerçekleştiğinde yangının içten içe yanmasının önüne geçilemez. Eko biyolojik yangın tüpleri sayesinde yangının tekrar başlamasına engel olunurken aynı zamanda hassas araç gereçlerin zarar görmesi engellemektedir.
Yangın Tüpü Kontrolleri: Yangın tüpleri yangına müdahalede hayati önem taşıyan ekipmanlardır. Bu nedenle bu tüpler mutlaka yetkili firmalar tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidirler. Yangın tüpü çeşitleri kullanılmadığında içerisinde bulunan basınçlı madde zamanla boşalmaktadır. Bu nedenle tüplerin kontrolü hem kullanıcıların hem de yangın tüplerinin temini sağlayan yetkili firmalar tarafından sağlanmalıdır. Yangın tüplerine yaklaşık olarak yılda bir defa söndürücü madde takviyesi yapılmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde yangın söndürme tüpleri tamamen boşaltılmalı ve tekrar doldurulmalıdır. Boşaltım ve tekrar dolum işlemleri esnasında işlemlerin yapıldığı mahal mutlaka boşaltılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.