Köpüklü söndürme sistemleri içerisinde kimyasal bileşenler bulunduran söndürme sistemleridir. Basınç sistemi ile yangına müdahale eden köpüklü söndürme sistemleri hem gelişmiş otomatik sistemler hem de klasik yangın tüpleri içesinde kullanılabilir.
Alkol türevleri kullanılarak yapılan üretim veya çalışmalarda kullanılacak köpüklü söndürme sistemleri köpük türü alkolde çözülmeyen ve söndürücü etkisini kaybetmeyen köpük türü olmalıdır. Protein bazlı, sentetik bazlı veya film oluşturucu köpüklü söndürme sistemleri de diğer alanlarda kullanılan türlerdir.
Köpüklü söndürme sistemlerinde köpükler alevlerin üzerini örterek yangını söndürürler. Böylece köpük yangın üzerinde örtü görevi görür ve alevin harlanmasını önlemek amacıyla hava ile olan teması keser. El ile müdahalenin zor olduğu yoğun ve büyük çalışma alanlarında otomatik köpüklü söndürme sistemlerinin kullanılması daha iyi olmaktadır.
Köpüklü Yangın Söndürme Tüpü Özellikleri
Yangın riski orta ve yüksek olan yerlerde tüm personelin bilmek zorunda olduğu şeylerden biri de köpüklü yangın söndürme tüpü özellikleridir. Zira kullanmak için yangın tüpünü tanımak ve her yönüyle bilmek gerekir. Diğer yangın tüpleri gibi basınç altında bekleyen kimyasallardan oluşan köpüklü yangın söndürme tüpleri, kolay bir müdahale ile çalışmakta ve yangına püskürtülmektedir.
Sacların kaynak yapılarak hazır hale getirildiği ve Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlara uygun olarak oluşturulan ve doldurulan yangın söndürme tüplerinin üzerinde basınç miktarını gösteren manometre bulunur. Köpüklü sprinkler söndürme sistemleri ürünleri arasında olan köpüklü söndürme sistemleri durdukça basıncı düşen cihazlardır. Bu sistemlerde normal basınç değeri 18 bar olmalıdır.
Köpüklü Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Köpüklü söndürme sistemleri, yoğun kimyasal ve petrol türlerinin depolandığı nakliye edildiği, bulundurulduğu ve kullanıldığı mekanlarda kullanılması bilimsel olarak uygun görülen bu sistemler en fazla hava alanlarında, depolarda, hangarlarda, yakıt yükleme ve boşaltma merkezlerinde, yanıcı-parlayıcı maddelerin depolandığı yerlerde, petrol rafinerilerinde, iskelelerde, tersanelerde, marinalarda kullanılmaktadır.
Bu alanların dışında, jet yakıtı, benzin, fuel oil, nafta, gazolin, ham petrol, polar solvent, eter, keton, alkol gibi maddelerin bulundurulduğu yerlerin hepsinde etkili şekilde söndürme yeteneğine sahiptir. Elektrik kaynaklı yangınlar haricinde yukarıda adı yazan tüm yangın türlerinde kullanılabilir.